woensdag 21 mei 2008

Hollandse Geschiedenis X , deel twee; Goumiers in Zeeland

Deze weken zijn de eindexamens. Dat is een mooie reden om met een nieuwe serie blogs te komen met betrekking op geschiedenis. Zeker toen ik een leraar hoorde zeggen om maar niet te veel op te schrijven tijdens het examen en hopen dat er wat goeds bij zit. Je kunt natuurlijk ook heel veel fouten feiten opschrijven en dat word niet goed gekeurd. Het antwoord dat je geeft op de vraag moet aansluiten op de inhoud van de vraag. Dat is duidelijk. Maar doen we dit wel in het dagelijkse leven?

Om de dodenherdenking te pimpen vond Jet Bussemaker het nodig om het oorlogsverleden van Allochtone bevolkingsgroepen er bij te halen. Over hoe goed Turkije en Marokko wel niet waren in de 2de wereld oorlog.Zo ver ik weet stond Turkije het grootste gedeelte van de 2de wereldoorlog langs de zijlijn en wachten af wie zou winnen. Uiteindelijk kozen ze voor de geallieerden. En de Marokkanen, die waren in dienst van het Franse leger. Volgens Jet Bussemaker waren er een aantal gesneuveld tijdens de oorlogsdagen in Nederland. Deze Marokkanen waren onderdeel van de Franse hulptroepen die ons land kwam helpen tegen de Duitsers. Het waren koloniale troepen in dienst van Frankrijk, de goumiers. Velen hadden dienst genomen omdat er goed betaald werd. Andere waren geronseld door de Franse overheid.

Franse troepen hebben nooit slacht geleverd met de Duitsers op Nederlands grondgebied. De Marokkaanse gesneuvelden zijn dan ook verdronken nadat hun schip, dat hun vervoerde, was gebombardeerd door de Duitsers, of gesneuveld op Franse bodem en aangespoeld in Nederland. Misschien had het meer indruk gemaakt om te vermelden hoe een Marokkaanse brigade tijdens de opmars in Italiƫ een belangrijke rol had gespeeld tijdens de slag om Monte Casino. Ze braken door op een punt waar de Duitsers het niet verwachten. Wat ze daarna deden moet Jet maar niet vertellen, want dan verliest ze haar gehele geloofwaardigheid.

We worden onwetend en willen de geschiedenis ombuigen om ons geweten te sussen. Marokkaanse troepen hebben inderdaad een bijdrage geleverd aan de strijd om Europa. Dat moeten we niet vergeten. Plaats het echter wel in de juiste context. Geschiedenis gaat om feiten, deze moet je interpreteren, niet verdraaien.

Misschien moet Jet Bussemaker deze weken plaatsnemen in de schoolbanken. Eens kijken hoe zij scoort tijdens het eindexamen geschiedenis. Heel veel roepen en dan zal er vast wel iets goeds bijzitten.

Tip:
Misschien een leuk boek voor Jet, voor tijdens haar vakantie aan het Gardameer, twee vrouwen. Niet van Mulisch trouwens.

Geen opmerkingen: