woensdag 24 juni 2009

Belgische Blitzkrieg

Ken je die mop van die Belg die naar Nederland ging?
Nou hij ging niet!

Flauwe mop, maar wel de waarheid. Althans als we praten over Leopold II. Deze had rond de 1865-1870 het idee op gevat om Nederland binnen te vallen. Dat meld het Nederlands dagblad die deze gegevens uit Koningklijk huisarchief van het Belgisch Koningshuis haalt.

Leopold ging uit van een verrassingsaanval. Binnen enkele dagen zou Amsterdam worden bezet waarmee Nederland zich zou overgeven. Door de snelheid zouden andere landen zoals Engeland en Pruisen niet kunnen reageren. Dit alles zou met steun van Frankrijk gebeuren.

De Belgen zouden via Breda snel richting Rotterdam doorstoten om daarna via het groene hart richting Hilversum op te trekken. Zo passeerde ze de roemruchte waterlinie. Hierna zou Utrecht in de rug worden aangevallen. Hierna kon men triomfantelijk Amsterdam binnentrekken. Leopold wilde een soort van Blitzkrieg. Dat is niet verwonderlijk want hij was tenslotte ook van Duitse afkomst. Van het Nederlandse leger werd niets verwacht. Al het geld ging immers naar de marine. Dit zou geen obstakels geven. Leopold verwachte ook dat de Nederlandse Katholieken in opstand zouden komen. Hierdoor zou de chaos in de Nederlandse defensie enorm zijn.

Wat ons land resten na de Nederlaag was een rol als satelliet staat van Belgie. De grote rivieren zouden dan als natuurlijk grens voor de beide landen gelden. Brabant, Limburg en Luxemburg zouden in ieder geval tot groot- België gaan behoren. Ook de koloniën zouden in handen van de Belgen komen. Andere provincies kregen de keuze om zich aan te sluiten.

Waarom wilde Leopold dit. Hij streefde naar een wereldrijk. Hiervoor had hij de Nederlandse koloniën nodig. Doordat Frankrijk het plan niet steunde werd het in de ijskast gezet. Al snel kwam van uitstel afstel. Ook had Leopold het te druk metde vrijstaat Congo. Zijn eigen prive kolonie. Ik bedoel, genocide doe je niet even op een regenachtige woensdag middag.

We zijn dus door het oog van de naald gekropen. Al die belgen moppen hadden dus de druppel kunnen zijn. Ik kijk nu met hele andere ogen naar dat landje ten zuiden van Breda.

Geen opmerkingen: