donderdag 10 juli 2008

Sportlife; Adelaars uit Luxemburg

Vandaag, 10 july, valt niet alleen de jackpot van de staatsloterij, maar zien de renners in de Tour de France ook voor het eerst de Bergen naderen. De tour is nu echt begonnen. Klassementsrijders en klimgeiten hebben zich weggestoken zo goed als ze konden in de vorige etappes. Maar nu moet men oppassen en bij de voorste rijden. De Tour is tegenwoordig een mengeling van nationaliteiten. Van Australiërs tot Zuid-Afrikanen, en van Fransen tot Columbianen. Opvallend is de vertegenwoordiging van een Wielernatie, de Luxemburgse.

Hoeveel inwoners heeft Luxemburg? , zou een goede triviant vraag zijn. Zo rond de 300.000 is het goede antwoord. Echter er is een moeilijker vraag over Luxemburg te verzinnen. Hoeveel Tours heeft Luxemburg namelijk gewonnen? Vier stuks! Vier, dat is een stuk meer dan de twee overwinningen van Nederland.
Deze drie overwinningen komen op de naam van drie renners; Charly Gaul, Nicolas Frantz en François Faber. Gaul was de meest bekende hoewel hij van ’64, het einde van zijn carriere, tot en met ’89 in volstrekte eenzaamheid leefde in een klein schamel hutje, ergens in de Ardennen. Frantz was de beste van de drie tenoren aangezien hij een van de weinige renners is die van begin tot het einde de gele trui heeft gedragen. Daarnaast won hij de Tour 2 keer achter elkaar.

En dan is er nog François Faber, de eerste Tourwinnaar uit Luxemburg. Hij had er vast meer kunnen winnen als er niet de 1ste wereld oorlog was tussengekomen. Deze oorlog zorgde niet alleen ervoor dat Faber zijn werk niet kon uitoefenen. Het draaide ook uit op zijn vroegtijdige afscheid van deze Aardkloot. Over zijn dood blijven vraagtekens over. Men gaat er van uit dat hij sneuvelde toen hij een gewonde collega soldaat van het Franse Vreemdelingen legioen probeerde weg te dragen. ( Faber had dienst genomen in het Franse leger omdat de Duitsers zijn vaderland zomaar waren binnengevallen)
Een meer tragischer versie is dat hij een telegram kreeg dat melde dat hij vader was geworden. Hierdoor sprong hij op uit zijn loopgraaf uit pure vreugde. Meteen werd hij neergeschoten door een Duitse sluipschutter.

Vandaag de dag rijden drie Luxemburgers mee in de tour. Kim Kirchen en de gebroeders Schleck. De jongste van deze broertjes, Andy, kan de tour ooit winnen. Hij werd al eens tweede in de Giro. Ik hoop dat ooit er een mooi tweegevecht komt tussen Thomas Dekker en Andy, ergens op de Mont Ventoux, en beide getooid in de nationale driekleur. Misschien volgend jaar, misschien ook niet. Maar ik ben nu fan van Andy. Er zijn geen Hollanders die kunnen meespelen in het klassement, wel een Luxemburger. Maar Andy, een tip van je voorganger. Houd je hoofd laag, je komt er wel!

Geen opmerkingen: