donderdag 24 juli 2008

Soundbites; Broodje Molecuul

Riccardo Ricco zou zijn gepakt op het gebruik van derde generatie EPO dankzij een toegevoegd molecuul aan het medicijn. Dit molecuul zou zijn toegevoegd door de fabrikant na overleg met het WADA, het anti doping instituut. Hierdoor zouden sporters, die gebruik maken van dit legale medicijn, makkelijker tegen de lamp kunnen lopen. Dit staat in alle nieuwsmedia te lezen.

De vraag rijst echter of dit wel waar is. De Fabrikant, Roche, heeft inmiddels gereageerd en het verhaal van het toegevoegde molecuul bestempeld als broodje Aap verhaal. Volgens een persbericht zijn hun medicijnen zo zuiver als het maar kan zijn. Het zijn geneesmiddelen dus daar mag niet zomaar substanties aan toegevoegd worden. Roche heeft wel contact gehad met het WADA en heeft een stofje afgegeven waarmee kan aangetoond worden dat het medicijn is toegediend. Dit doen ze met elk medicijn wat eventueel als doping gebruikt kan worden.

Intussen staan de media vol met het nieuws van dit hightech foefje om dopingzondaars te pakken. Ze hebben klakkeloos de berichtgeving van het WADA gevolgd zonder het verhaal te checken met Roche of zelf op onderzoek te gaan naar dit verhaal. Dit molecuul verhaal lijkt sterk op de streek van van Bommel van begin dit jaar. Mark van Bommel beweerde dat hij zou gaan proberen om voor Duitsland uit te komen. Dit kon natuurlijk niet omdat hij al interlands had gespeeld voor Nederland. De kranten namen het interview klakkeloos over zonder er over na te denken dat dit onmogelijk was.

Hetzelfde lijkt nu weer gebeurt te zijn. De Media trapt er weer in, echter de leugen komt nu in de vorm van een serieus interview. Waar het bij van Bommel ging om een grap, werd er bij het molecuul verhaal glashard beweerd dat dit het middel was tegen doping, in het bijzonder EPO. Liegt de WADA dan? Of hebben ze hun zaken niet goed op orde. Beide opties zijn schandelijk. Sporters mogen inderdaad niet liegen en bedriegen. Maar sport instanties zoals het WADA moeten wel hun zaken op orde hebben. Of proberen ze een voorbeeld te stellen, in dit geval Riccardo Ricco. Toevallige de Arrogantste renner uit het peloton.

Zou Ricco dan toch onschuldig zijn? Ik ruik een samenzwering. Ik heb nooit geweten dat moleculen zo konden stinken, laat staan een vers broodje molecuul. Heren journalisten, de tour is bijna in Parijs. De Olympische spelen zijn nog een paar dagen weg. Dus alle tijd om rustig dit broodje Molecuul te verorberen om het daarna keihard uit te schijten. Laat maar zien dat de journalisten nog van eerlijk brood zijn gemaakt!


Newsflash! Johnny Schleck, de vader van, aangehouden door de douane. Na een kort oponthoud kon hij weer zijn weg vervolgen. Men ziet dus overal spoken. Maar dit schijnt dan weer een broodje schleck te zijn.

Geen opmerkingen: