woensdag 17 december 2008

Quoting Derrick

Door het overlijden van inspecteur Derrick, Horst Tappert in real life, kwam de quote 'Harry, hol man die wagen!?' weer in het nieuws. Deze legendarische vraag is al jaren toegeschreven aan de serie waarin Tappert furore maakte. Maar Derrick heeft deze vijf woorden nooit uitgesproken. De enige juiste overeenkomst is dat hij wel uit de Duitse krimi komt, namelijk uit de serie 'Der kommisar".

Waarom is deze zin aan Derrick blijven hangen? Omdat er maar een bekende Duitse krimi is? Alle Duitse inspecteurs zien er uit als een grijzende Lee Towers, gekleed in een trenchcoat Beenhakker stijl.( Even tussen door. Lee, heb jij al een nieuwe bril? Alleen dit jaar wordt ie nog vergoed! )Terug naar Derrick.

Er worden meer quotes verkeerd gequote. Of toegeschreven aan de verkeerde mensen. Zo worden de woorden 'Ik val aan, volg mij' toegeschreven aan schout bij nacht Karel Doorman. Deze zin klinkt veel heroïsche dan wat er werkelijk werd gezegd. Toen Doorman deze woorden uitsprak, of seinde, was de kruiser Exeter net geraakt door torpedo's en moest terug naar de haven. Om duidelijkheid te scheppen seinde Doorman naar de rest van het eskader 'All ships follow me'. Zo voorkwam hij dat de andere kruisers de Exeter zouden volgen. Dit klinkt een stuk minder romantisch, eerder zakelijk. Het doet echter niks af aan de heldhaftigheid van de zeelui die hun plicht tot het einde bleven doen.

Maar waarom Derrick verkeerd quoten. Dat is simpel te verklaren. Derrick was een simpele Duitse krimi. Zonder poespas of special effects. Toen der tijd had nog niemand gehoord van forensische wetenschap ala CSI. Derrick en zijn quoto staat voor heimwee. Heimwee naar een tijd waar het leven een stuk simpeler was.

Er komt vast een remake van Derrick. Ooit, over een jaar of 15. Die nieuwe serie zal vast ook een quote moeten voorbrengen. Bij deze alvast een voorstel;

'Harry junior, hol man die wagen. Volgt mir dann, weil jetzt geht es los!
Das ist ja ganz geil! '

Geen opmerkingen: