donderdag 28 februari 2008

Soundbites; MacGyver


Het Nederlandse volk is niet goed voorbereid op een ramp. Dit werd beweerd in een aantal dagbladen en tijdschriften van de afgelopen weken. Het is voor burgers niet duidelijk wat er moet gebeuren als er een kerncentrale ontploft, of als de sirenes een keer afgaan op een andere datum dan de eerste maandag van de maand.

Is dat wel zo? Als oplettende tv kijker heb je toch genoeg duidelijk tips meegekregen. Allereerst had je MacGyver. Deze man liet zien dat je met de informatie die aanwezig is in je hoofd, je vindingrijkheid en een zakmes ( het liefst een Swiss Army Knife, de uitgebreide versie ) overal kon overleven. Daarnaast had je het A-team. Ik geef toe, dit waren hard getrainde Amerikaanse Commando’s die de hele tijd het geluk mee aan hun zijde hadden. Ze werden de hele tijd opgesloten in ruimtes waar allerlei handig materialen langen, en waar je kon lassen, boren en zagen zonder dat iemand wat merkte. En in die tussentijd maakten ze de meest geniale voertuigen of creaties waar ze hun tegenstanders mee versloegen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Op denkvooruit.nl staat alles wat je moet weten als er een ramp gebeurt. Er staat bijvoorbeeld dat elke ramp anders is. Ik heb me suf gezocht maar er stond niks over een vroegtijdige uitschakeling van het Nederlandse Elftal op het EK. Volgens mij kan het dus beter.
In ieder geval worden er lijstjes bijgehouden van nuttige zaken als er eenmaal een ramp is gebeurd;

Radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen.
Zaklamp met extra batterijen.
Eerstehulpdoos met eerste hulphandboekje.
Lucifers in waterdichte verpakking.
Voorraadje van de medicijnen die u gebruikt op doktersvoorschrift.
Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren.
Reservesleutels van huis en auto.
Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen.
Gereedschapsset.
Drie liter water per dag per persoon, voor minstens drie dagen.
Voorraad houdbaar eten voor minstens drie dagen (plus blikopener als het eten in blik zit).
Voorraad verzorgingsartikelen: wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels.


Ik zou toch zeker mijn tandenborstel vergeten als er opeens een paddenstoelwolk aan de hemel verschijnt. Maar toch mis ik een aantal elementen. Alle afleveringen van MacGyver en het A-team ontbreken, dit tezamen met een portabel Dvd-speler. Stel je nou voor dat je vast zit in een grot vol met bouwmaterialen en je zit er alleen met je tandenborstel. MacGyver zou er wel iets mee kunnen. Maar wij?


Geen opmerkingen: