zaterdag 23 februari 2008

de zes; iconen in het duister


Fidel Castro treed af als el presidente. Is dit het einde van het begin van het communistische regime op Cuba? Het einde van het communistisch paradijs waarin Che Guevara word aanbeden of als hij god was.

De Zes, niet de tien of de vijfentwintig, van iconen die niet helemaal zuiver zijn;

6. Jan Marijnissen
De Worstendraaier uit Oss. Als lid van de oppositie al jarenlang een bekend deel van de 2de kamer. Met een voorkeur voor kapitalistische whisky in plaats van Wodka. Vereerde in vroegere tijden Moa Zedong en Pol Pot. Houd nog steeds op, Nederlandse, een ijzeren partij discipline aan. De jeugdzondes zijn hem blijkbaar vergeven. Een zekere dhr. Aantjes is voor minder afgetreden.

5. Winston Churchill
Oorlogspremier uit Groot - Brittannie. Verder ook first sea lord, journalist en soldaat. Hij hield stand tijdens de blitz en werd icoon van de geallieerde troepen. Hij walgde bij het idee van concentratie kampen. Slecht geheugen sir Winston? Was het niet hij die de term concentratie kampen invoerde tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika? Waar dde vrouwen en kinderen van de Boeren werden opgesloten.

4. Vladimir Ilyich Ulyanov
Ook wel bekend onder de naam Lenin. Nog uitleg nodig? Is dit de man die we verantwoordelijk houden voor alles wat in naam van het communisme is gebeurd? In ieder geval heeft deze heer de boel aangezwengeld. Het is natuurlijk Stalin die zich echt uitleefde. Maar van wie kreeg hij inspiratie?

3. Joop Den Uijl
Premier van Nederland. Held van vele (linkse) politici. Heeft zijn eigen borstbeeld in de tweede kamer. Een echte socialist, hij redde het koningshuis tijdens de lockheedaffaire, vond voor de oorlog Hitler en zijn companen wel wat hebben. Dat waren namelijk ook socialisten, toch? Gelukkig ging hij tijdens de oorlog in het verzet. Ach, is socialisme iets met wind? Zoiets met alle winden meewaaien zodat je vooruit komt in het leven?

2. Johan Cruijf
Jopie uit betondorp. Gaf het Nederlandse volk weer hoop en trots. Veroverde met zijn talent de wereldtop. Won Europa cups, wereldbeker voor clubteams en landskampioenschappen. CreĆ«erde nieuwe spreekwoorden die de Nederlandse taal verijkten. Echter we, Nederland, had 3 keer Wereldkampioen kunnen worden. Vergeet niet dat Johan Cruijf een hele generatie een trauma gaf door gas terug te nemen na de 1-0 tegen Duitsland. In ’78 weigerde hij mee te gaan naar ArgentiniĆ«. En geen enkele andere coach mocht wereldkampioen worden met Nederland in de jaren negentig.

1.Che Guevara
Argentijnse revolutionair. Hedendaags modeverschijnsel. Che Guevara was de held van de jeugd. De rebel, de arts, de idealist, de held en de wereldverbeteraar. Nog steeds word de beeltenis van Che op T-shirts, petten en tassen geprint en daarna verkocht. Duizenden backpakkers nemen Santa Clara op in hun rondreis van Cuba. Che is een held, echter ook een moordenaar. Na de vlucht van Batista werden duizenden Cubanen vermoord. Aan Che’s handen kleeft bloed, heel veel bloed. Maar toch lopen mensen met zijn beeltenis rond.

Geen opmerkingen: