woensdag 22 oktober 2008

Sinking USS McCain

Nog even en dan is de dag der dagen er, de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op dit moment heeft Obama een riante voorsprong op McCain. Zelfs wedkantoren zijn er overuit dat Obama gaat winnen. Ze betalen al uit! Obama als nieuwe president betitelen is dus een zekerheid. De oude McCain is uit gespeeld. Of niet?

Bij dit soort momenten is het mooi om met metaforen te beginnen. Daarom is er een mooie vergelijking te trekken met Battlestar Galactica en Pearl Harbor. Iedereen zal Battlestar Galactica wel kennen. Het leek op star wars maar toch weer niet. Het ging om mensen op de vlucht voor robots . Ze waren vluchtelingen opzoek naar de aarde. Aan het hoofd stond Commander Adama. Hm klinkt als? Inderdaad, Obama. Dus we kunnen Battlestar Galatica vergelijken met Obama. Obama is de toekomst, a new deal zoals ooit Roosevelt die bracht? Rooskleurige toekomstmuziek lijkt het.

En dan Pearl Harbor. Iedereen is bekend met de gebeurtenissen die hier in 1941 plaatsvonden. Dankzij het witte doek of de geschiedenis boeken leren we dat hier de japanners de Amerikaanse vloot een gevoelige slag toebrachten. Zeven oude slagschepen werden beschadigd of tot zinken gebracht door de Japanners. Het tijdperk van het moderne vliegdekschip was aangebroken. Het slagschip was verouderd. Net zoals nu McCain?

Maar wat wil ik nu zeggen. Heel simpel, Battlestar Galatica was niet het succes wat men dacht. Het liep een aantal afleveringen maar haalde het niet bij Star wars. Het geheel flopte. Na Pearl Harbor sloeg de Amerikaanse vloot terug, eerst met vliegdekschepen, later wederom met slagschepen. Sommige daarvan waren veteranen, hersteld van Pearl Harbor. De Japanse overgave werd op een Amerikaans slagschip getekend, niet op een vliegdekschip. Hoewel verouderd, had het slagschip nog steeds de grandeur van de macht. McCain is misschien beschadigd, en geraakt onder de waterlijn. Echter, het oude slagschip kan nog terugkeren. Om nog een maal er een vernietigend salvo uit te persen.

Commander Adama, ik bedoel, Obama, als je wilt winnen dan moet je nu het slagschip USS McCain afmaken. Jaag het de kelder in, blaas het op. Een overwinning van de Battlestar is dus heel dichtbij. Leer van de geschiedenis en metaforen! Maar is het beleid dat Obama wil gaan voeren geen science fiction. Gaat hem het lukken of word President Obama een flop? Is verandering op komst daar in de USA? Vergelijkingen zijn soms lood om oud ijzer. Nu ook? In ieder geval wordt het een leuke strijd. Ik hoop wederom op een hertelling. Dat geeft wat extra show eraan. Een foto finish is ook altijd spectaculair.



PS de USS McCain wordt hier gebruikt als beeldspraak. Ik roep dus niet op tot het vernietigen van de Amerikaanse torpedobootjager USS McCain. Laat dat duidelijk zijn!

Geen opmerkingen: