vrijdag 15 augustus 2008

Studio Olympia; Kos en Heiden redden de Prins van Oranje

Twee Olympische kampioenen die de prins van Oranje redden van een zekere dood? Hebben we wat gemist in Peking? Nee, zover we weten host Willem-Alexander alleen op de kabouter Plop dans op het podium. Maar dat hij in een gevaarlijke situatie is gekomen, daar bericht niemand over.

Maar toch hebben de heren Kos en Heiden de prins van Oranje gered. Het was dus niet W.A. van Buren, het was Prins Hendrik. Deze was aanwezig op de winterspelen van 1924 in Sankt Moritz. Daar had hij het schaatsen aanschouwd en had de Nederlandse schaatsers daarna uitgenodigd voor een borrel in de voorloper van het Holland Heineken House.Nu was de prinsgemaal een liefhebber van het goede leven. Zo is er in Venlo een café naar hem genoemd waar hij vroeger vaker verkeerde. Naar het schijnt was het vroeger geen café maar een ander soort gelegenheid voor soldaten. Maar dat is een ander verhaal.

De Prins en de schaatsers namen dus iets meer dan een borrel. Na verloop van tijd neemt de Prins in beschonken toestand afscheid van de twee schaatsers die nog nagenieten van de wedstrijd.Als de twee schaatsers na enige tijd besluiten naar hun verblijven te gaan en door de sneeuw ploeteren, horen ze ergens gerochel. Ergens in de sneeuw ligt een gedaante. Ze snellen er naar toe en schrikken als ze zien wie het is. De Koninklijke hoogheid lag in de sneeuw te bevriezen. De schaatsers laten een slee komen en brengen de Prins in veiligheid.

De dag erna proberen de medewerkers van de Prins het verhaal in de doofpot te stoppen. De twee schaatsers krijgen enkele sloffen sigaretten als zwijggeld. Ze houden zich daarna aan de afspraak.Maar wat heeft dit verhaal te maken met de heren Kos en Heiden. Die waren toen der tijd nog niet eens geboren! Het waren inderdaad niet Johan Olav en Eric, het waren Siem Heiden en Wim Kos. Hoe toevallig, twee schaatsers die dezelfde achternamen hadden als de twee toekomstig Olympisch kampioenen.

Over 70 jaar horen we waarschijnlijk hoe Pieter van den Hoogenband en Mark Huizinga Willem Alexander hebben gered van de verdrinkingsdood na een avondje feesten in het Heineken Holland House.

Geen opmerkingen: