dinsdag 12 augustus 2008

Studio Olympia; Fall Grün

We zijn op dag 5 aangekomen van deze geweldige Olympiade. Helaas heeft Nederland geen hoge ogen kunnen gooien bij het onderdeel Paintball. Deze relatieve nieuwe sport heeft een verpletterende indruk gemaakt op de Olympiade en zal er voor zorgdragen dat snelwandelen snel van het podium zal verdwijnen.

In de mooie setting rondom de Chinese muur ligt het speelveld van de paintballers. Als enige sporters hebben zij geen last van de smog die in Peking heerst. Hoewel de hitte soms een invloed heeft zorgt de smog juist voor extra mogelijkheden in het spel.

De Nederlandse afgevaardigden, Halsema en Duijvendak, zijn ten onder gegaan aan een interne ruzie. In de eerste ronde werd heel gemakkelijk België weggezet. Het leek erop of de Nederlanders de Belgen steeds een stap voor waren. Vooral Duijvendak excelleerde. Naderhand bleek dat Duijvendak doormiddel van een inbraak achter het Belgische strijdplan was gekomen. Halsema, die deze zaak spottend ‘Fall Grün” noemt, vond dit niet kunnen. In de volgende ronde, tegen de Fransen werd er ook niet thuisgegeven aan haar zijde. Duijvendak stond er alleen voor en werd afgemaakt door de Fransen.

IOC lid en Prins Willem Alexander betreurt de gang van zaken, maar zag wel positieve dingen in deze zaak. De sportiviteit staat hoog aangeslagen bij sommige leden van de equipe. Hier moeten wij een voorbeeld aan nemen. Hoe meer transparantie hoe beter. Over de zaak Duijvendak wilde hij weinig kwijt. Dit is een interne zaak en daarmee wil ik met niet bemoeien totdat ik alle feiten weet.

Inmiddels gaat het toernooi verder en zijn we in de eindfase aangekomen. De grote favorieten zijn verrassend uitgeschakeld. De Verenigde Staten, de gedoodverfde favoriet, verloor van Rusland in een zinderende halve finale. Een andere favoriet, Irak, werd gediskwalificeerd na onreglementair gebruik van bommen. Het gebruik van bermbommen is nog niet opgenomen in het reglement. Hier was de Afghaanse coach van de Irakezen niet van op de hoogte.

Morgenochtend neemt Rusland het op tegen Georgië in een finale die alle kanten op kan. Kenners noemen Rusland licht favoriet. Het zal in ieder geval een heftige ochtend worden aan de Chinese muur. Gelukkig is het maar verf.

Geen opmerkingen: