donderdag 23 juli 2009

Remix



Het leven heeft een standaard ritme. Je word geboren, je groeit op, word steeds ouder en uiteindelijk takel je af met de dood als einddoel. Hier kunnen we niet om heen. We kunnen niet het doel van leven veranderen. Je kunt er misschien een andere levens invulling aan dan het standaard huisje boompje beestje. Maar dan houd het wel op.

Gelukkig ligt er geen copyright op het leven. Alhoewel, misschien ligt er patent op je DNA of copyright op je stem. Je weet het niet. Alles wat door mensen word bedacht word beschermd. Vaak niet door de mensen die het bedacht hebben, meer door bedrijven en andere organisaties. Neem bijvoorbeeld een muzieknummer. Slechts een gedeelte van de opbrengst gaat naar de artiest. De rest naar het management en de grote muziekbedrijven. En deze laatste beschermen hun melkkoeien met hand en tand.

Tocht wel raar als je bedenkt dat muziek maken een universeel iets is. En je moet juist leren van je voorgangers. De Stones leerden van Bo Diddly, The Ramones leerden van Bill Haley, Oasis van the Beatles en ga zo maar door. Door de rechten van deze nummers te beschermen betekend dat je ook nieuwe artiesten inkort in hun doen en laten. Cover niet zo maar iets. Denk maar aan het verhaal van Bitter Sweet Symfony van The Verve.

Niet alleen de muziek wordt geclaimd door copyright. Ook medicijnen worden geclaimd door patenten. Hoewel patenten af kunnen lopen worden ze elke keer weer vernieuwd zodat bepaalde bedrijven het alleen recht hebben op het recept van dat medicijn. Dit betekend dat andere bedrijven niet mogen inzien wat de ingrediƫnten zijn van een medicijn. Of wat de test resultaten zijn.

Stel je voor, het medicijn tegen kanker is al lang ontdekt. Het is een combi van medicijn A en medicijn B. Echter de fabrikant van medicijn A houdt de bestandsdelen van het betreffende medicijn geheim. Zo komen onderzoekers er nooit achter dat als je medicijn A in combi met medicijn B gebruikt je kanker voorkomt en geneest.

Inderdaad, de levensloop van iemand is bijna niet te veranderen. Je word geboren en je gaat dood. Maar je kunt het wel remixen. Stel we leren eens goed van vroeger. Dan worden we misschien wel beter. Een goede remix is nooit weg.

Geen opmerkingen: