vrijdag 29 mei 2009

Sportlife; Revolutionair

FC Barcelona heeft de EC I gewonnen, dankzij twee doelpunten en Russel Crowe. Russel Crowe? Stond deze als linksback, libero of als rechtsbuiten opgesteld? Geen van alle. Het was zelfs geen supersub. Trainer Pep Guardiola had woensdagavond, vlak voor het duel, een revolutionaire manier om zijn team klaar te stomen.

De warming-up had slechts 10 minuten geduurd, de andere 10 had Guardiola in de kleedkamer nodig. Toen alle spelers en assistenten binnen waren, ging het licht uit en een groot scherm aan. Daarop verscheen een indrukwekkende video van goed zeven minuten.

Wat vertoond werd was een DVD, die op verzoek van de trainer gemaakt was. De voorstelling wisselde beelden van de film Gladiator af met die van álle spelers van de selectie. Het ene moment Russel Crowe vechtend in het Coliseum, het volgende moment Iniesta bezig aan zijn herstel van een blessure, Eto’o die scoort, Messi die dribbelt en Valdés die een bal miraculeus stopt.

Ook werden er woorden gebruik uit de laatste campagne van een sportmerk waarin de spelers van Barcelona figureerden ,,Wij zijn het middenveld, wij zijn onze precisie, wij zijn onze inspanning, wij zijn aanvallers die verdedigen..." etcétera, tot de slotzin: ,,Wij zijn één!" Keiharde muziek schalde die tien minuten door de kleedkamer, eerst van de film zelf en als slot het ontroerende Nessun dorma uit de opera Turandot van Puccini. De tekst, de allerlaatste woorden, in het Italiaans, waren voor de spelers goed te volgen. All’alba vinceré! Bij dageraad zal ik zegenvieren.

Bijzonder is het, maar revolutionair? Het is al eerder gebeurd. Althans, niet bij een sportwedstrijd van deze omvang. Eerder bij een politieke gebeurtenis. Richard Nixon viel Cambodja binnen nadat hij eerst een aantal keer de film Patton had gezien. Wat trouwens zijn favoriete film was. Toen Nixon op bezoek ging in China, keken de Chinese leiders eerst naar Patton om zo te weten wat voor vlees ze in de kuip hadden.

Het is dus duidelijk wat Manchester United had moeten doen. Geen ‘Win this one for the Gipper’ toespraak, maar de toespraak van generaal Patton uit de gelijknamige film. Daarna zou United Barcelona keihard hebben opgerold. Misschien kun je bij dagenraad zegevieren, echter in een oorlog draait het er niet om te sterven voor je vaderland, maar dat de ander sterft voor het zijne.

Geen opmerkingen: