dinsdag 8 april 2008

SportLife; New York Cosmos

Met de introductie van David Beckham en trainer Ruud Gullit bij de Los Angeles Galaxy lijken de tijden van North American Soccer League terug te keren. Helaas komen de clubs van toen niet meer terug. Dus geen Atzecs, Chicago Sting of Washington Diplomats. En helaas ook geen New York Cosmos, in de late jaren zeventig de grootste club van de wereld.

Een Amerikaanse club als grootste voetbal club van de wereld!? Het moet niet gekker worden denkt een voetbalkenner. Toch was in die tijd de Cosmos groter dan een club als Manchester United. Gesteund door Muzieklabels als Atlantic Records (Led Zeppelin) en filmproduktie maatschappij Warner Bros kochten zij wereldsterren in hun nadagen op. Nou ja nadagen, een Pele of een Beckenbauer in hun nadagen zijn veel beter dan een David Beckham. Helaas was de NASL geen lang leven gegund en zakte de league al snel in. Blijkbaar was Amerika nog niet klaar voor voetbal. Dit betekende ook een einde voor de beroemde Cosmos.

Na het Wereldkampioenschap voetbal in 1994 werd er een nieuwe proffesionele liga opgericht in de Verenigde Staten. De fouten van het verleden werden geanalyseerd en er kwam een gezonde competitie. Maar de oude namen van de voetbalclubs komen niet meer terug. Er kleeft natuurlijk iets van mislukking aan die namen uit het verleden, en Amerikanen houden niet van mislukkingen. Maar toch, New York Cosmos in plaats van Red Bull New York. Dat klinkt toch veel beter.

Wat was was, en komt niet meer terug. Gelukkig kunnen we genieten van de documentaire Once in a lifetime. Met de geweldige zin; I am with the Cosmos was in those days the same as, I am with the band. Dat is wel wat anders dan op vrijdagavond de Langeleegte bezoeken of een zondagmiddagwedstrijd op Woudesteijn.

Geen opmerkingen: